Kyudo en workshops

Kyudo: “de weg van de boog” (Kyu-do).

Kyudo wordt ook wel “Japans boogschieten” genoemd, “do” staat echter bekend als “de weg…”.
De stijl welke in het bamboepark voornamelijk wordt beoefent is de “Heki Ryu Bishu Chikurin Ha”. Deze stijl stamt van oorsprong af van de manier waarop de Japanse Samoerai vroeger schoten. Daarnaast heeft deze vorm meer raakvlakken met het Boeddhisme, het “zen-schieten”. Het behalen van de staat “mushin” in de uitvoering van je schot is waar je naartoe werkt. Mushin is (zeer vereenvoudigd gezegd!) de lege geest waardoor de vrijheid en creativiteit ontstaat om spontaan en gepast te reageren zonder tussenkomst van een bewust gedachteproces. Hierdoor is de wil het doel te raken niet meer van belang. De Yumi is je leraar, de spiegel van je handelen. Het spreekt voor zich dat beoefenaars van andere Kyudo-stijlen ook welkom zijn om mee te oefenen.

 

Enkele termen.

  • Yumi: boog
  • Ya: pijl
  • Tsuru: pees
  •  Kaké: handschoen
  •  Hakama: traditionele broekrok
  • Gi: traditionele blouse/hemd
  •  Obi: gordel/band
  •  Tabi: traditionele sokken


Vormen.

De basisvorm binnen onze stijl is “Sishido”. Sishido houdt de 7 basis posities van onze stijl in en komt in alle onderliggende vormen terug. Sishido kan je zien als de handelingen die je uitvoert van voorbereiden op het schot tot afronden na het schot. Hitote is de staande vorm, in de gehele vorm worden slechts 2 pijlen geschoten. Als het “zen-deel” weggelaten zou worden, heeft het veel weg van een jager die zijn doel ziet, zich daarop concentreert, en schiet. Sukubai, de knielende vorm, heeft veel weg van de knielende boogschutter. Naast Hitote en Sukubai kennen we nog verschillende ceremoniële vormen, bijvoorbeeld ter inluiden van het nieuwe jaar.

 

Afstanden.

Oefenen (trainen) gebeurt op diverse afstanden en verschillende doelen. We gebruiken hiervoor bv de makiwara. Dit is een ronde bundel stro die op shouderhoogte staat. De afstand waarop op de makiwara geschoten wordt bedraagt ongeveer 2,5 meter. Hitote en Sukubai wordt geschoten op 28 meter, de officiële afstand. Het doel is hierbij een ronde “doos” van ongeveer 28 cm doorsnede.

 

Wees welkom.

Een ieder is welkom om kennis te maken met deze vorm van boogschieten. Iedereen kan het leren als je er voor open staat, niets moet… We oefenen (als het droog is) op zondagochtend, 10:00-12:00 uur, daarnaast in overleg. Om te proberen, en het gewoon eens te ervaren, hebben we materiaal te leen.

 

Naast Kyudo is het ook mogelijk om workshops te organiseren in het bamboepark. Denk hierbij aan Za-zen, Yoga, Tai-Chi, Qi-gong of Karate.

 

Info: Ron Visser 0646163287

De vergeten parel van Schellinkhout

"Dit is nou écht een plek waar je je mobieltje níet mee naartoe moet nemen. Een soort wifi-vrije zone, dit hoor je zélf te ervaren! Toen ik hier voor het eerst kwam, werd ik helemaal rustig, zó mooi."

Bamboepark Schellinkhout

Het park

Bamboepark Schellinkhout is de plek waar Charley Younge (2015) sinds de jaren 80 van de vorige eeuw bamboes heeft uitgeplant. Zijn bamboetuin heeft in Nederland en ver daarbuiten waardering en bekendheid gekregen.

Onze planten

De mooiste bamboes staan in Schellinkhout te wachten om te worden uitgeplant als zicht werende wintergroene haag tussen u en uw buren of in uw tuin als solitaire blikvanger of in een mooie (corten stalen) bloembak op uw balkon.

Advies en onderhoud

Voor deskundig advies kunt u gebruik maken van onze door de jaren heen opgedane kennis over de eigenschappen en groeiwijze van de vele bamboesoorten die in de tuin groeien.

Positieve energie

Wanneer je door de bamboetuin loopt, die verscholen ligt achter het huis aan de Dorpsweg 125, waan je je even in de tropen. "Je kunt hier heerlijk de natuur ervaren"